IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска делегация обсъжда дългосрочното сътрудничество с терминала "Ревитуса" в Гърция

"Булгаргаз" успя да запази само два слота в годишния търг за съоръжението

15:00 | 04.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебният министър на енергетиката Росен Христов, заедно с министъра на икономиката Никола Стоянов, изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева и директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, посетиха терминала за втечнен газ "Ревитуса", съобщават от Министерството на енергетиката.

Посещението е част от плановете на българската делегация, водена от вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев, в южната ни съседка. Според съобщенията преди началото на визитата една от основните теми на разговорите ще бъде енергийното сътрудничество и диверсификация.

Българската делегация наблюдава разтоварването на танкер с втечнен газ на терминала "Ревитуса". Снимка: Министерството на енергетиката Българската делегация наблюдава разтоварването на танкер с втечнен газ на терминала "Ревитуса". Снимка: Министерството на енергетиката

Преди ден стана ясно, че българската компания "Булгаргаз" успя да получи само два слота за разтоварване на терминала край гръцкия остров Ревитуса. Енергийният търговец MET Energy обаче има пет слота, или общо 5 тераватчаса природен газ, получени в годишния търг на DESFA. Съоръжението дава възможност на България да получава втечнен газ, който през 2023 година вероятно ще бъде сред основните източници на газ у нас.

Участието в търгове за слотове е ново предизвикателство за "Булгаргаз", който доскоро разчиташе основно на дългосрочните договори с "Газпром" и от Азербайджан за доставка на тръбен газ. Сега обаче компанията разглежда опции и за втечнен газ от различни доставчици, които да влязат през терминалите на Турция, Гърция, дори и на Италия (чрез суапови сделки по Трансадриатическия газопровод).

Отделно България ще разчита на терминала в Александруполис, в който има дял чрез държавната "Булгартрансгаз". Очакванията са терминалът да бъде в експлоатация в края на следващата година.

По-рано днес (4 ноември) в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан 10-годишният план за развитието на "Булгартрансгаз". Участниците в общественото обсъждане критикуваха пасивността на компанията при разработването на проекти, свъразани с новите маршрути на газа в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
По словам Скрекаса, Греция первое государство-член Евросоюза, которое задним числом с октября 2021 года по июнь 2022 года облагает налогом прибыль этих компаний по ставке 90%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
https://ria.ru/20221103/nalog-1829137465.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Черното злато се цели в котировките на титиоф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още